In november hebben flink wat Nederlanders die spaargeld en beleggingen in box 3 van de vermogensbelasting hebben, een brief gekregen van de Belastingdienst. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de pas aangetreden staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van Fiscaliteit en Belastingdienst.

De brief noemt de mogelijkheid om te veel betaalde belasting op spaargeld en beleggingen terug te vorderen. Dit is het geval als het daadwerkelijke rendement op spaargeld en beleggingen lager is dan het fictieve rendement waarmee de fiscus rekent. Lees daar hier mee over.

Zelf heeft de 45-jarige Van Oostenbruggen als ondernemer een flink vermogen opgebouwd. Hij was voorheen directeur en grootaandeelhouder van arbeidsbemiddelaar Brainnet. Volgens zakenblad Quote heeft hij een fortuin van naar schatting zo’n 70 miljoen euro vergaard, na de verkoop van Brainnet aan een Amerikaanse partij.

Naar eigen zeggen valt het gros van het vermogen van Van Oostenbruggen in box 2 van de inkomstenbelasting voor mensen met een belang van meer dan 5 procent in een bv of stichting.

Staatssecretaris Van Oostenbruggen gaat zelf geen vermogensbelasting terug eisen van de fiscus

Om gevoeligheden te vermijden zal Van Oostenbruggen persoonlijk geen gebruikmaken van de compensatieregeling voor overheidsfouten met de belasting in box 3. Minister-president Dick Schoof vermeldt dat in een Kamerbrief zonder uit te weiden over de reden.

Het ligt voor de hand dat de vermogende Van Oostenbruggen de schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen omdat hij in zijn nieuwe functie de compensatieregeling moet uitvoeren.

Van Oostenbruggens voorganger Folkert Idsinga is begin deze maand afgetreden na ophef over zijn zakelijke belangen. RTL Nieuws berichtte dat hij hier geen openheid van zaken over had gegeven. Daarop eiste de leider van de grootste coalitiepartij, PVV-voorman Geert Wilders, op scherpe toon om dat alsnog te doen.

Die ruwe omgang was reden voor Idsinga om uit het kabinet te stappen. Kort daarna maakte hij zijn zakelijke belangen alsnog openbaar. Idsinga neemt binnenkort namens NSC zitting in de Tweede Kamer, waar hij de vrijgekomen plek van Van Oostenbruggen inneemt.

Van Oostenbruggen heeft ervoor gekozen om meteen bij zijn aanstelling open kaart te spelen over zijn financiële belangen. Zo heeft hij een belang van 1,85 procent in het uitzendbureau Magnit Global. Ook heeft hij een hypothecaire lening verstrekt aan woon- en gebedsgemeenschap 24-7 Prayer in Rotterdam.

Het grootste deel van zijn financiële belangen is ondergebracht bij een onafhankelijk beheerde holding. Daardoor kan de staatssecretaris hier geen invloed op uitoefenen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

LEES OOK: Miljoenenvermogen van nieuwe staatssecretaris Van Oostenbruggen zit vooral in box 2 voor ondernemers, niet in box 3 voor beleggers